Tomi Ferm

Tomi Ferm

Organisaatio: Helsingin yliopisto

Nimeke ja/tai oppiarvo: TM, FM, väitöskirjatutkija

Esittely

Olen myöhäisantiikin kristillisen ja ei-kristillisen teologian ja filosofian kehityksestä ja vuorovaikutuksesta kiinnostunut väitöskirjatutkija. Erityisenä kiinnostuksenani on filosofisteologiset käsitykset näkymättömästä kosmoksesta, etenkin enkeleistä ja daimoneista, joista olen kirjoittanut molemmat maisterintutkielmani: teologian kristillisen Athanasioksen ja kreikan kielen ja kirjallisuuden uusplatonistisen Prokloksen näkökulmasta.

Käynnissä oleva väitöskirjaprojektini käsittelee Athanasioksen luomisen teologiaa ja kosmologiaa sekä näiden merkitystä hänen käsitykselleen pelastuksesta ja jumalallistumisesta. Olen myös kääntänyt kreikasta suomeen Pyhän Hengen jumaluutta ja erilaisuutta suhteessa luotuihin henkiolentoihin käsittelevät Athanasioksen kirjeet Serapionille. Toimin lisäksi Suomen patristisen seuran julkaisu- ja tapahtuma-asioita hoitavana sihteerinä.

Tiedeviestinnän kielet: suomi, englanti

Julkaisuja

Maailman valaiseva armo: Athanasios Suuren kirjeet Serapionille. Käännös, johdanto ja selitykset Tomi Ferm. Helsinki: Suomen patristinen seura, 2023.

"Jumalan ja luodun luonnot Athanasios Aleksandrialaisen teologiassa". Toim. Anni Maria Laato. Kohti vapautta: Varhaiskristillisiä tulkintoja vapaudesta, unista ja maailmankuvasta. Studia Patristica Fennica 21. Helsinki: Suomen patristinen seura, 2023. 113-154.