Tohtorikoulutus

Antiikin kulttuureihin liittyvää tohtorikoulutusta tarjotaan useissa yliopistoissa ja monilla eri tieteenaloilla kuten kieltentutkimuksessa, historiassa, arkeologiassa, taidehistoriassa ja teologiassa. Koulutustarjonta riippuu kunkin yliopiston tutkimuksellisista painotuksista ja mahdollisuuksista tarjota asiantuntevaa ohjausta.

Helsingin yliopisto

Kielentutkimuksen tohtoriohjelma Opintopolussa ja yliopiston verkkosivuilla, tieteenaloina mm. kreikan kieli ja kirjallisuus, latinan kieli ja Rooman kirjallisuus

Historian ja kulttuuriperinnön tohtoriohjelma Opintopolussa ja yliopiston verkkosivuilla

Teologian ja uskonnontutkimuksen tohtoriohjelma Opintopolussa ja yliopiston verkkosivuilla

Jyväskylän yliopisto

Historian ja etnologian laitoksen tohtoriohjelma Opintopolussa ja yliopiston verkkosivuilla

Oulun yliopisto

Humanististen tieteiden tohtorikoulutuksen tutkinto-ohjelma Opintopolussa ja yliopiston verkkosivuilla, pääaineina mm. arkeologia ja historia

Tampereen yliopisto

Historian tohtoriohjelma Opintopolussa ja yliopiston verkkosivuilla

Turun yliopisto

Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen tohtoriohjelma Opintopolussa ja yliopiston verkkosivuilla, tieteenaloina mm. arkeologia, kulttuurihistoria ja yleinen historia

Kieli- ja käännöstieteiden tohtoriohjelma Opintopolussa ja yliopiston verkkosivuilla, tieteenaloina mm. latinalainen filologia ja kreikkalainen filologia

Åbo Akademi

Doktorandprogram i historievetenskaper Opintopolussa ja yliopiston verkkosivuilla

Doktorandprogram i teologi Opintopolussa ja yliopiston verkkosivuilla

Laadukas ohjaus on olennaista tohtorikoulutuksessa. Ohjaajia voit etsiä esimerkiksi yliopistojen ja tohtoriohjelmien verkkosivujen kautta. Antiikintutkimuksen alan ohjausta tarjoavia tutkijoita löydät myös tämän sivuston asiantuntijapankista.

Väitöskirjatutkimukseen on haettavissa monenlaista rahoitusta, joka mahdollistaa tutkimuksen tekemisen päätoimisesti tai osa-aikaisesti.

Työsuhteisia väitöskirjatutkijan paikkoja on tarjolla rajoitettu määrä useimmissa yliopistoissa. Tutustu hakuohjeisiin kunkin tohtoriohjelman verkkosivuilla. Linkit löytyvät välilehdeltä Hakukohteita.

Apurahoista ja hakuajoista löydät tietoa sivustolta tiedejatutkimus.fi. Antiikintutkimuksen alan väitöskirjatutkimuksiin tarjoavat apurahoja valtakunnallisesti muun muassa:

Suomen Rooman-instituutti jakaa vuosittain Wihurin stipendin, joka on tarkoitettu väitöskirjatutkijalle puolen vuoden tai vuoden työskentelyyn Roomassa. Stipendillä tehtävän tutkimuksen tulee liittyä antiikin Roomaan, sen jälkivaikutukseen tai Välimeren alueen henkiseen tai aineelliseen kulttuuriin. Lisätietoja instituutin verkkosivuilla.

Tutkijan uralla kansainvälinen kokemus katsotaan eduksi, ja sitä kannattaa hankkia jo tohtorikoulutuksen aikana. Antiikintutkimuksen alalla tähän tarjoavat helpon mahdollisuuden Suomen Ateenan- ja Rooman-instituutit, joista väitöskirjatutkijat voivat hakea kohtuuhintaista tutkijaresidenssiä ja toisinaan myös antiikintutkijoille suunnattuja apurahoja.

Väitöskirjatutkijoiden on myös mahdollista osallistua jo ensimmäisestä vuodesta alkaen kansainvälisiin oman alansa konferensseihin tai kursseille ulkomailla. Monet yliopistot myöntävät väitöskirjatutkijoille matka-apurahoja tätä varten. Antiikintutkimuksen alan konferensseista ja kursseista ympäri maailmaa tiedotetaan aktiivisesti esimerkiksi Classicists-listalla.

Euroopassa yleinen cotutelle (tai co-tutelage)-sopimus tarjoaa mahdollisuuden viettää pidempiä jaksoja ulkomailla. Tällöin väitöskirjatutkijalla on kaksi ohjaajaa kahdesta eri maasta, ja hänelle myönnetään yksi yhteinen tutkinto molemmista yliopistoista. Cotutelle-sopimuksen mukaan väitöskirjatutkija viettää ainakin yhden lukukauden ulkomaisessa yliopistossa. Cotutelle-sopimuksen solmimiseksi aloittelevan väitöskirjatutkijan kannattaa olla itse aktiivinen, ehdottaa sopimusta pääohjaajalleen ja etsiä ulkomailta toinen ohjaaja.

Väitöskirjan voi myös tehdä kokonaan ulkomaisessa yliopistossa. Ulkomaalaisille hakijoille avoimia hakuilmoituksia julkaistaan säännöllisesti yliopistojen omilla sivuilla ja sähköpostilistoilla (esim. Classicists).

Tohtorikoulutus tarjoaa valmiuksia niin akateemiselle uralle kuin monenlaisiin asiantuntijatehtäviin yliopistojen ulkopuolella. Tohtorit voivat työllistyä esimerkiksi tutkijoiksi, opettajiksi, toimittajiksi, kääntäjiksi, tietokirjailijoiksi ja asiantuntijoiksi eri aloille.
Tohtorikoulutus on tutkijanuran ensimmäinen vaihe. Väitöskirjaa seuraa post doc -vaihe, jolloin tutkija syventää asiantuntemustaan ja itsenäistyy tutkijana. Seuraavassa vaiheessa tutkija toimii itsenäisenä ammattilaisena esimerkiksi erikoistutkijana tai yliopistonlehtorina. Viimeisessä vaiheessa tutkija toimii vaativissa tutkimus- ja opetustehtävissä esimerkiksi professorina tai tutkimusjohtajana. Käytännössä tutkijan ura ei kuitenkaan aina mene näin mutkattomasti, sillä virkoja on etenkin Suomessa tarjolla vähän ja kilpailu niistä sekä rahoituksesta on kovaa. Tutkijan uralle pyrkivän kannattaakin tiedostaa tämä ja olla valmis esimerkiksi viettämään jaksoja ulkomailla tai itsenäisenä tutkijana.

Aikaisemmista antiikintutkimuksen alan väitöskirjoista löydät tietoa muun muassa Antiikintutkimuksen bibliografiasta. Tällä hetkellä väitöskirjatutkimusta tekeviä tutkijoita löydät asiantuntijapankista.