Vitruvius: Arkkitehtuurista – esitelmiä ja keskustelua 6.2.

Vitruviuksen ’Arkkitehtuurista’ (alkuteos, De architectura libri decem) on yksi länsimaisen kulttuurin kulmakivistä: arkkitehtuurin historian vaikutusvaltaisin teos ja ainoa meille säilynyt laaja esitys antiikin ajan rakentamisesta ja sen suunnittelusta. Teos vie lukijan keskelle antiikin arkielämää, kulttuuria, uskomuksia ja maailmankuvaa. 

Tervetuloa kuuntelemaan tämän merkittävän teoksen suomentajien esitelmiä tästä aihealueesta ja keskustelemaan meidän kanssamme! Suomennos ilmestyi lokakuussa 2022.

Aika: 6.2. klo 17.00 – 19.00 

Paikka: Porthania, luentosali P674, 6. krs. (Yliopistonkatu 3)

Ohjelma:

FT Lauri Ockenrström: “Estetiikan ja luonnontieteiden terminologiasta sekä niiden kääntämiseen liittyvästä problematiikasta” (Jyväskylän yliopisto, Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos) 

FM Panu Hyppönen:: ”Mitä uutta tuore suomennos on tuonut Vitruviuksen tekstin ymmärtämiseen?  – Joitain huomioita suomennosprojektin aikana tehdyistä havainnoista ja ehkä jopa innovaatioista (Latinan kieli JY/ arkeologia OY) 

FM Aulikki Vuola, ”Vitruviuksen kielen ja tyylin ominaispiirteitä ja ongelmia” (TY, latinan kieli ja Rooman kirjallisuus) 

Ystävällisin terveisin,

Antti Ijäs ja Anneli Luhtala