Tutkijan aamukahvit Kansalliskirjastossa 12.2.: ’Mihin roomalaiset tarvitsivat barbaareja?’

”Tervetuloa kuuntelemaan Maijastina Kahloksen esitelmää Kansalliskirjaston Agricola-huoneeseen keskiviikkona 12.2. klo 9:30!

Kahloksen Fundação para a Ciência e a Tecnologia(avautuu uuteen välilehteen)n rahoittama tutkimusprojekti The Uses of Barbarians: Roman Host Society and Encountering Migrants in 300–500 (avautuu uuteen välilehteen)keskittyy myöhäisantiikin ajan roomalaisten suhde kansanosiin, joihin laajasti viitataan sanalla ”barbaari”. Käsite on viitannut eri aikoina ja eri kirjallisuuskonteksteissa useisiin kansanryhmiin, kuten Rooman provinssien paikallisiin asukkaisiin, ihmisryhmiin Rooman imperiumin ulkopuolella, tai viittauksissa tiettyihin heimoihin tai kansoihin, kuten gootteihin tai vandaaleihin. Myöhäisantiikin kansainvaellusaika on herättänyt paljon tutkimusta eri kansoista ja heidän historiastaan Rooman valtakunnan vaikutusvallan hiipuessa manner-Euroopan alueella, mutta monilta kansoilta ei ole jäänyt tältä ajanjaksolta omaa kirjallista tuotantoa. Kahlos huomauttaa, että suurin osa tiedosta tulee säilyneistä roomalaisista lähteistä, ja siksi on tärkeää kontekstualisoida roomalaisten tekemät huomiot ja luonnehdinnat roomalaisen kirjallisen perinteen ja ilmaisun tarkoitusperien kautta. 

Maijastina Kahlos on latinan kielen ja Rooman kirjallisuuden dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen uransa antiikin tutkimuksen parissa on ollut pitkä ja monipuolinen: hän on ollut Suomen Akatemian tutkijatohtori ja akatemiatutkija, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin jäsen ja yliopistotutkija, sekä Cambridgen yliopiston Clare Hallin vieraileva tutkija. Tällä hetkellä Kahlos on tutkijana Lissabonin yliopiston Centro de Estudos Classicos(avautuu uuteen välilehteen) -keskuksessa. Akateemisen työn lisäksi hänen yleistajuiset tietokirjansa(avautuu uuteen välilehteen) ja podcastinsa(avautuu uuteen välilehteen) tuovat antiikin historiaa ja kulttuuria tutuksi myös laajemmalle yleisölle.”

Uutisen lähde ja lisää tietoa Kahloksen tutkimuksesta: linkki.