Asiantuntijapankki

Asiantuntijapankkiin kootaan suomalaisten tai Suomessa toimivien antiikin asiantuntijoiden kuten tutkijoiden, kääntäjien, ja opettajien esittelyjä ja yhteystietoja. Asiantuntijapankin tarkoituksena on tuoda yhteen eri alojen antiikin asiantuntijat, antiikista kiinnostuneet opiskelijat ja aloittelevat väitöskirjatutkijat ja median edustajat. Antiikin asiantuntijoita, jotka haluavat tietonsa asiantuntijapankkiin, pyydetään itse ilmoittamaan omat tietonsa tällä lomakkeella. Levitämme kutsua säännöllisesti myös sähköpostilistoilla ja sosiaalisessa mediassa.

Löytyneitä asiantuntijoita: 51
Kupari, Hanna-Mari
Kupari, Hanna-Mari
FM, väitöskirjatutkija

Olen väitöskirjatutkija digitaalisen kielentutkimuksen oppiaineessa Turun yliopistossa. Väitöskirjani keskiössä ovat myöhäiskeskiajalla tuotetut latinankieliset Vatikaanin penitentiariaattiasiakirjat. Käytän laskennallisia menetelmiä latinan kieliopin tutkimuksessa.

Lehtipuu, Outi
Lehtipuu, Outi
TT, dosentti, vanhempi yliopistonlehtori

Erityisalaani on kristinuskon ensimmäiset vuosisadat. Olen tutkinut Uuden testamentin tekstejä sekä Raamatun ulkopuolisia tekstejä (mm. apokryfiset evankeliumit ja apostolien teot, ns. apostolisten isien kirjoitukset) mm. uskonnonhistoriallisesta, sosiaalihistoriallisesta ja sukupuolentutkimuksen näkökulmasta.

Leiwo, Martti
Leiwo, Martti
Klassillisen filologian yliopistonlehtori (eläkkeellä), dosentti

Antiikin monikulttuurisuus, kielten kontaktit ja variaatio ovat lähin tutkimuskohteeni. Lisäksi olen opettanut latinaa ja kreikkaa sekä antiikin kulttuurihistoriaa Helsingin yliopistossa yli 30 vuotta ja toiminut Suomen Ateenan-instituutin johtajana vuosina 2008-2013.

Lipkin, Sanna
Lipkin, Sanna
FT, tekstiiliarkeologian dosentti, yliopistotutkija

Kiinnostukseni kohteena ovat lapsuuden arkeologia sekä vaatetus. Väitöstutkimuksessani (2010) perehdyin tekstiilien valmistukseen Tyrrenan meren puoleisessa Keski-Italiassa aina pronssikauden lopulta tasavalta-ajalle.

Lipsanen, Katariina
Lipsanen, Katariina
YTM, Väitöskirjatutkija

Kiinnostukseni kohteena ovat filosofisten käsitteiden historiat, niiden synty ja historialliset muutokset. Nykyinen tutkimusprojektini käsittelee intuition käsitettä, jonka juuret löytyvät antiikin filosofiasta.

Lukkari, Jasmin
Lukkari, Jasmin
FT, apurahatutkija
Teen parhaillaan post doc -tutkimusta vierailevana tutkijana Kölnin yliopiston muinaishistorian laitoksella. Tutkimuksessani keskityn historiallisiin narratiiveihin, kulttuuri-identiteetteihin, ja toiseuden diskursseihin antiikissa. Olen myös kiinnostunut kulttuurisista jatkuvuuksista ja muutoksista pitkän ajan kuluessa erityisesti antiikista keskiajalle.
Lähteenoja, Viivi
Mustakallio, Katariina
Mustakallio, Katariina
Dosentti, yliopistonlehtori

Olen tutkinut roomalaista kulttuuria, historiankirjoitusta, uskontoa, sukupuolta, esineellistä kulttuuria ja mm. Ostian kultteja ja suhteita yli Välimeren. Olen pitänyt yliopistokursseja näistä aiheista ja vetänyt tutkijaseminaareja sekä tutkimuskeskus Triviumin kanssa järjestänyt runsaasti konferensseja ja workshoppeja mm. Suomessa ja Italiassa.

Nissin, Laura
Nissin, Laura
FT, latinan kielen ja Rooman kirjallisuuden dosentti
Nykyinen tutkimushankkeeni keskittyy antiikin aistiympäristöjen tutkimukseen. Aistimiseen vaikuttavat biologian ohella erilaiset kulttuuriset tekijät, ja näitä on aistihistoriassa alettu selvittää viime aikoina. Oma työni keskittyy ikävinä koettujen aistimusten tutkimiseen. Yhdistelen tutkimuksessani latinankielistä kirjallisuutta sekä arkeologista aineistoa. Olen myös opetanut latinaa teologeille ja Rooman topografiaa antiikintutkijoille. Etenkin antiikin asuminen ja kaupunkielämä ovat kiinnostukseni sekä asiantuntemukseni keskiössä.
Nivala, Asko
Nivala, Asko
FT, dosentti

Tutkimusalueeseeni kuuluu 1800-luvun romantiikan aikakausi Saksassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Vuonna 2015 valmistunut väitöskirjatyöni käsitteli kulta-ajan ja Jumalan valtakunnan teemaa Friedrich Schlegelin varhaisromanttisessa historianfilosofiassa. Julkaisin väitöskirjaani perustuvan monografian The Romantic Idea of the Golden Age in Friedrich Schlegel's Philosophy of History (New York: Routledge 2017).