Antiikkia Ikaalisen Puistofilosofia-tapahtumassa 18-20.7.

Ikaalisessa järjestettävässä Puistofilosofia-tapahtumassa puhuu tänä vuonna kaksi antiikintutkijaa. Tapahtumapaikka on Ikaalisten keskuskupuisto (=Turkin puisto, Valtakatu 10, 39500 Ikaalinen).

FT MAIJASTINA KAHLOS puhuu aiheesta ’Magia ja antiikin kreikkalaisten ja roomalaisten maailmankuva’ torstaina 18. heinäkuuta klo 14:00

Maijastina Kahlos kertoo tietokirjastaan Taikakirja: Magia antiikin Kreikassa ja Roomassa (Otava 2023). Kahlos kertoo antiikin ihmisten maailmankuvasta, uskonnosta, magiasta, tiedonhalusta, tarpeesta ymmärtää maailmaa. Keskustelemme antiikin ihmisten arjesta, siitä miten ihmiset koettivat parhaansa mukaan selviytyä taudeista, synnytyksistä, sodasta, luonnonkatastrofeista erilaisten loitsujen ja kirousten avulla.

Maijastina Kahlos on latinan kielen ja Rooman kirjallisuuden dosentti Helsingin yliopistossa ja antiikintutkija Lissabonin yliopistossa. Tutkimustensa lisäksi Kahlos on julkaissut useita tietokirjoja antiikin Roomasta, kirjoittaa blogia https://maijastinakahlos.net/kirjat/  ja julkaisee podcast-sarjaa ”Antiikki nyt!”

FM VELI-MATTI RISSANEN puhuu aiheesta ’Cicero – eurooppalainen humanisti’, lauantaina 20. heinäkuuta klo 12:00

Marcus Tullius Cicero (106 – 43 eKr.) oli roomalainen valtiomies, puhuja, kirjailija ja filosofi, jonka tuotanto käsittää retoriikan teoriaa käsitteleviä teoksia, puheita, filosofisia teoksia sekä laajan kirjejäämistön. Hänen filosofinen tuotantonsa käsittelee mm. etiikkaa, valtiofilosofiaa ja uskonnonfilosofiaa.

Vaikka Cicero kirjoitti useita filosofisia teoksia, hän ei ollut ns. ammattifilosofi vaan yhteiskunnallinen ajattelija, opettaja ja humanisti. Koska Ciceron ajattelu nojaa paljon kreikkalaisiin esikuviin, 1800-luvulta alkaen nykypäiviin saakka hänen filosofisia teoksiaan ei ole arvostettu juuri muussa suhteessa kuin hellenistisen filosofian lähteenä. Ciceron filosofisilla pohdinnoilla on kuitenkin ollut merkittävä vaikutus myöhäisantiikin, keskiajan ja uuden ajan ajattelijoihin.

Alustuksessa tuodaan esiin Ciceron persoonaa, hänen tuotantoaan sekä hänen filosofista ajatteluaan sekä nostetaan esiin myös joitakin hänen ajatuksiaan, jotka ovat edelleen ajankohtaisia. Veli-Matti Rissanen toimii klassisten kielten ja antiikin tutkijana ja tuntiopettajana Turun yliopistossa.

Uutisen lähde: https://puistofilosofia.fi/