Työpaikkailmoitus: Helsingin yliopisto hakee latinan kielen ja Rooman kirjallisuuden apulaisprofessoria / professoria

”Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta hakee LATINAN KIELEN JA ROOMAN KIRJALLISUUDEN APULAISPROFESSORIA / PROFESSORIA.

Tehtävä voidaan täyttää toistaiseksi voimassa olevana professorin tai määräaikaisena apulaisprofessorin tehtävänä (tenure track -vakinaistamispolku) hakijan ansioiden ja uravaiheen perusteella.

TEHTÄVÄKUVAUS

Tehtävän ala käsittää latinan kielen ohella kaiken latinaksi kirjoitetun kaunokirjallisen ja dokumentaarisen (mm. epigrafisen) aineiston Rooman arkaaiselta kaudelta antiikin, keskiajan ja renessanssin kautta uuslatinaan saakka.

Tehtävään valittavan hakijan odotetaan olevan laaja-alainen ja kansainvälisesti suuntautunut tutkija, joka tuntee latinan kielen ja sen kehityksen samoin kuin latinan käytön kielen eri rekistereissä. Apulaisprofessori/professori kykenee hyödyntämään latinankielistä lähdeaineistoa opetuksessaan ja tutkimuksessaan niin kielen kuin kulttuurinkin näkökulmasta. Lisäksi hänellä tulee olla valmius johtaa myös monitieteistä latinankielisiä lähteitä käyttävää tutkimusta. Avoinna olevaan tehtävään haetaan monipuolista kielentutkijaa, jolla on oman erityisalansa lisäksi sellaista osaamista, joka soveltuu yliopiston strategiaan ja kielten osaston painoaloihin. Omalla osaamisellaan valittava henkilö tuo lisäystä ja täydennystä humanistisen tiedekunnan kielitieteelliseen tuntemukseen.

Latinan kielen ja Rooman kirjallisuuden apulaisprofessori/professori harjoittaa ja ohjaa tieteellistä tutkimustyötä ja antaa alan opetusta kielten kandi- ja maisteriohjelmassa. Hän vastaa latinan kielen syventävistä opinnoista yhdessä muiden alan opettajien kanssa. Tehtävään valittavan tulee kyetä antamaan omaan tutkimustyöhön perustuvaa opetusta, ohjaamaan opinnäytteitä, väitöskirjoja ja post doc -tutkijoita ja johtamaan tutkimushankkeita sekä seuraamaan tieteen kehitystä. Tehtäviin kuuluu myös hallinnollisia vastuutehtäviä sekä yhteiskunnallista vuorovaikutusta. Apulaisprofessorin/professorin edellytetään osallistuvan myös kielten maisteriohjelman tai muiden koulutusohjelmien muuhun opetukseen antaen esimerkiksi opintosuuntien yhteistä metodi- ja/tai teoriaopetusta (esim. kielitypologia, kielitieteen historia, kielihistoria, kieliopin kirjoituksen tutkimus).

VALINTAKRITEERIT

Apulaisprofessorin tehtävään valittavalta edellytetään tohtorin tutkintoa ja kykyä itsenäiseen tieteelliseen työhön sekä tehtävässä tarvittavaa opetustaitoa. Lisäksi edellytetään julkaisuilla ja muutoin osoitettua kykyä ja motivoitumista tieteelliselle uralle.

Professorin tehtävään valittavalta edellytetään tohtorin tutkintoa, korkeatasoista tieteellistä pätevyyttä, kokemusta tieteellisen tutkimuksen johtamisesta, kykyä antaa korkeatasoista tutkimukseen perustuvaa opetusta ja ohjata opinnäytteitä sekä näyttöjä edustamansa tutkimusalan kansainvälisestä yhteistyöstä. Lisäksi professorin tehtävässä tarvitaan taitoa toimia akateemisena johtajana.

Hakijan ansioita arvioitaessa otetaan huomioon sekä tieteelliset että opetukselliset ansiot. Tieteellisiksi ansioiksi katsotaan tieteelliset julkaisut ja muut tutkimustulokset, joilla on tieteellistä arvoa, menestyminen ulkopuolisen tutkimusrahoituksen hankkimisessa, ulkomainen tieteellinen työskentely sekä kansainväliset luottamustehtävät. Opetuksellisina ansioina huomioidaan opetuskokemus ja pedagoginen koulutus, taito tuottaa oppimateriaalia, muut opetustoimessa saavutetut ansiot ja tarvittaessa opetusnäyte, sekä osallistuminen tohtorikoulutukseen. Lisäksi otetaan huomioon hakijan johtamis- ja vuorovaikutustaidot sekä aktiivisuus tiedeyhteisön toiminnassa ja yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa.

Yliopistoasetuksen (770/2009) mukaan yliopiston opetus- ja tutkimustehtävää hoitavalta vaaditaan, että hän hallitsee sen kielen, suomen tai ruotsin, jolla hänen on annettava opetusta. Tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää lisäksi erinomaista englannin kielen taitoa. Mikäli hakija ei hallitse suomea, hänen edellytetään hankkivan riittävän suomen kielen taidon kohtuullisen ajan kuluessa. Suomen opiskeluun annetaan tukea. Lisätietoja kielitaidosta ja kielitaidon näyttämisestä löydät yliopiston verkkosivuilta.

PALKKA

Tehtävän palkkaus perustuu yliopistojen palkkausjärjestelmän opetus- ja tutkimushenkilöstön vaativuustasokartan tasoihin 7 (apulaisprofessori) ja 8–10 (professori). Lisäksi maksetaan henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuva palkanosa. Apulaisprofessorin tehtävän vuosipalkka on noin 55 000–68 500 euroa ja professorin noin 66 500–99 000 euroa, riippuen valitun henkilön kokemuksesta ja ansioituneisuudesta. Tehtävä täytetään 6 kuukauden koeajalla.

Helsingin yliopisto tarjoaa henkilöstölleen työterveyspalvelut, liikuntapalvelut ja ammatillisia kehittymismahdollisuuksia sekä ensiluokkaisen tutkimus- ja opetusympäristön ja edellytykset kansainväliseen yhteistyöhön. Voit lukea lisää henkilöstöeduista verkkosivuiltamme.

HAKUOHJEET

Hakemus jätetään liitteineen Helsingin yliopiston rekrytointijärjestelmään Hae nyt -painikkeen kautta. Helsingin yliopistoon työsuhteessa olevat sisäiset hakijat jättävät hakemuksensa SAP Fiori -portaalin kautta. Helsingin yliopisto toivoo hakijoita monipuolisesti eri sukupuolten edustajista, kieli- ja kulttuuritaustoista sekä vähemmistöistä.

Hakemukseen pyydetään liittämään englanninkielisenä yhtenä pdf-tiedostona

  1. ansioluettelo
  2. enintään 5 sivun mittainen selvitys opetuksellisesta asiantuntijuudesta 
  3. enintään 5 sivun mittainen selostus hakijan tutkimustoiminnasta (toiminta tiedeyhteisössä, tutkimusrahoituksen hankkiminen ja kansainvälinen tieteellinen työskentely) 
  4. enintään 2 sivun mittainen visio oman tutkimuksen suuntaamisesta ja alan kehittämisestä
  5. numeroitu julkaisuluettelo

Ks. ohjeet.


Hakijoita pyydetään varautumaan siihen, että hakuajan päätyttyä heitä pyydetään toimittamaan rekrytointijärjestelmän kautta enintään 10 valitsemaansa julkaisua asiantuntijoita varten.

Hakuaika päättyy 16.2.2025.

LISÄTIETOJA

Lisätietoja tehtävästä antaa kielten osaston johtaja Johanna Viimaranta, johanna.viimaranta@helsinki.fi. Lisätietoja rekrytointiprosessista antaa HR-asiantuntija Jenni Syväoja (hr-humtdk@helsinki.fi).

Lisätietoa työurasta Helsingin yliopistossa ja tenure track -vakinaistamispolusta löydät verkkosivuiltamme.

Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta on Suomen vanhin ja tieteenalarakenteeltaan ja oppiainevalikoimaltaan suurin humanistisen alan opetuksen ja tutkimuksen yksikkö. Se on myös merkittävä kansainvälinen tutkimus-, koulutus- ja kulttuuriyhteisö.

Humanistisessa tiedekunnassa tutkitaan ja opetetaan Euroopassa ja muualla maailmassa puhuttavia kieliä ja kirjallisuutta, kaikkiaan lähes 40 kieltä. Lisäksi kehitetään kielitieteen, käännöstieteen ja kirjallisuudentutkimuksen yleisiä teorioita.”

Uutisen lähde: linkki.