Tutkija

Joanna Töyräänvuori

« Takaisin luetteloon Joanna Töyräänvuori Organisaatio: Helsingin yliopisto Nimeke ja/tai oppiarvo: dosentti SähköpostiKotisivu ORCID-profiili Academia-profiili Asiantuntemus:Antiikin kielet ja kulttuuri laajastiHistoriaMuinaisen Lähi-idän tutkimusTietokirjailijaTutkijaOpinnäytetöiden ohjausOn valmis toimimaan ohjaajana väitöskirjoissa tai alemmissa opinnäytetöissäAvainsanat:kulttuurihistoriamuinainen Lähi-itämyöhäinen pronssikausi Päivitetty 5:51 pm, 7 maaliskuun, 2025 Esittely Tutkin muinaisen Lähi-idän kulttuureja ja kieliä toisella vuosituhannella eaa. eli myöhäisellä pronssikaudella. Mielenkiintoni kohdistuu erityisesti aikakauden kansainväliseen järjestelmään itäisellä Välimerellä ja erityisasiantuntemukseni koskee aikakaudella kukoistanutta Ugaritin kaupunkia, sen kieltä, kirjallisuutta ja kulttuuria. Olen keskittynyt ns. longue durée -tutkimukseen eli tarkastelen mielelläni historian pidempiä kaaria ja kulttuurisia muutoksia piemmällä aikavälillä. Tiedeviestinnän kielet: suomi, englanti Julkaisuja Muinaisen Lähi-idän imperiumit: Kadonneiden suurvaltojen kukoistus ja tuho (Gaudeamus 2022) Tekstejä babylonialais- ja persialaisajan Lähi-idästä (SESJ 2020) Muita asiantuntijoita: Minna Seppänen Jutta Jokiranta Harri Huovinen Erja Salmenkivi Topias Tanskanen Martti Leiwo

Joanna Töyräänvuori Read More »

Enni Pentinpuro

Olen antiikin Rooman sukupuolihistoriaan ja mytologiaan perehtynyt tohtoriopiskelija. Väitöskirjani käsittelee nymfejä Augustuksen ajan kirjallisuudessa. Tärkeitä teemoja työssäni ovat sukupuoli, luontosuhde, seksuaalisuus ja identiteetti.

Enni Pentinpuro Read More »

Taneli Puputti

Pääosaamisalueitani ovat renessanssin ajan kirjahistoria ja historiankirjoituksen historia. Teen tällä hetkellä väitöskirjaa humanisti Flavio Biondon (1392-1463) historiateoksen (Historiarum ab inclinatione Romanorum imperii decades) säilyneistä käsikirjoituskopioista, niiden levinneisyydestä ja aikalaislukijoista. Olen myös perehtynyt laajasti 1400-luvun humanisteihin ja paaveihin. Tutkimuksessa olen keskittynyt myös pitkän aikavälin muutoksiin historiankirjoituksessa.

Taneli Puputti Read More »

Saara Kauppinen

Olen mm. hautatekstejä ja magiaa tutkinut kielentutkija. Minua innostavat kielen toiminta, sosiaalihistoria ja rakenteet tekstin, tapahtumien ja ilmiöiden taustalla. Väitöskirjassani tarkastelin kommunikaatiorakenteita kreikankielisissä dialogimuotoisissa piirtokirjoitusepigrammeissa. Tällä hetkellä tutkin kontekstin vaikutusta rituaalikieleen maagisissa dokumenteissa.

Saara Kauppinen Read More »

Juuli Ahola

Itäisen Välimeren alueeseen erikoistunut arkeologian väitöskirjatutkija Bernin yliopistossa Sveitsissä. Väitöskirjassani tutkin keramiikan tuotantoprosesseja saven keräämisestä sen muovailu- ja polttotekniikoihin pronssikauden Kyproksella. Osaamiseni keskittyy etenkin keramiikan ja tekstiilien tuotantoon sekä Kyproksen ja Niilin alueen kulttuurien välisiin kontakteihin.

Juuli Ahola Read More »

Jaakko Frösén

Kreikan kieli ja kirjallisuus sekä kreikkalainen filologia (professuuri) kattavat Itäsen Välimeren kreikkalaisen alueen kulttuurin ja arkeologian vuosituhansien aikana, erityisesti Kreikan, Anatolian, Lähi-idän ja Egyptin. Rooman ja latinan mukana tulivat Rooman kirjallisuus ja historia ja mm. etruskit.

Jaakko Frösén Read More »