Anni Hella
Organisaatio: Turun yliopisto
Nimeke ja/tai oppiarvo: FT, tutkijatohtori
Esittely
Olen laajasti kiinnostunut vanhoista ajoista sekä klassisista kielistä. Kulttuurihistorian alan väitöskirjassani tutkin myöhäiskeskiaikaista kirkolliskonsiilia Ferrarassa ja Firenzessä, jonne idän ja lännen kirkkojen edustajat kokoontuivat neuvottelemaan kirkkojen yhdistämisestä. Tarkastelin tutkimuksessani teologis-opillisia keskusteluja ja erityisesti sitä, millainen rooli käsikirjoituksilla niissä oli.
Asiantuntijuuteni onkin erityisesti myöhäiskeskiaikaisessa ja bysanttilaisessa opillisessa kulttuurissa sekä idän ja lännen (kirkkojen) suhteiden tutkimuksessa.
Olen ollut mukana myös useassa tutkimusprojektissa. Ensimmäisessä hyödynsimme digitaalisten ihmistieteiden menetelmiä antiikin ja keskiajan tekstien tekijäntunnistuksessa. Toisessa tutkimme lännen suurta skismaa ja erityisesti Rooman paaviutta tänä turbulenttina ajanjaksona. Tällä hetkellä olen mukana hankkeessa, jossa tutkin keskiaikaista pyhiinvaellusta Turun alueella.
Perustutkinnossani suoritin laajasti kieliopintoja sekä latinasta että muinaiskreikasta ja kulttuurihistorian opinnoissanikin keskityin vahvasti antiikkiin. Erityisesti myöhäisantiikki on lähellä sydäntäni ja minua kiinnostaisikin palata myös pro gradun teemoihini tulevaisuudessa eli perehtyä tarkemmin lapsuuteen ja perhe-elämään myöhäisantiikissa ja Bysantissa. Myös varhaiset kirkolliskonsiilit kiinnostavat, sillä niiden merkitys ja vaikutus oli keskeistä myös väitöskirjassani tutkimassa myöhäiskeskiajan kirkolliskonsiilissa sekä tietysti edelleen tämän päivän kirkoille ja niiden opille. Lisäksi olen kiinnostunut niin antiikin kuin keskiajan (ja Bysantin) luontosuhteesta.
Olen myös avoin osallistumaan erityisesti yhteisiin käännösprojekteihin.
Tiedeviestinnän kielet: suomi, englanti
Julkaisuja
Hella, Anni. “How Can We Trust These Books?”: The Use and Authority of Manuscripts in the Council of Ferrara–Florence (1438–39). Turun yliopisto, 2023.
Välimäki, Reima, Aleksi Vesanto, Anni Hella, Adam Poznański, and Filip Ginter. “Manuscripts, Qualitative Analysis and Features on Vectors: An Attempt for a Synthesis of Conventional and Computational Methods in the Attribution of Late Medieval Anti-Heretical Treatises.” Digital Histories: Emergent Approaches within the New Digital History, 2020, 279–301.
Vainio, R., Välimäki, R., Hella, A., Kaartinen, M., Immonen, T., Vesanto, A., & Ginter, F. Reconsidering authorship in the Ciceronian corpus through computational authorship attribution. Ciceroniana On Line, 3(1) (2019), 15-48.